Tonårsparlören

HUR PRATAR MAN OM ALKOHOL?

Att det är bra att prata med sina barn vet varenda människa. Men ibland kan det vara lättare sagt än gjort. Tonåringar är förstås helt olika varandra.

Vissa är det lätt att prata med. Somliga muttrar bara ohörbart och stänger in sig på sitt rum. Föräldrar är förresten inte heller några exakta kopior.

Men vi kan ändå inte bortse från det samband som är tydligast av alla när det gäller tonåringar och alkohol. Det sambandet gäller alla familjer, oavsett var man kommer ifrån eller hur mycket pengar man har: Barn som har en nära relation till sina föräldrar klarar sig bäst, förutsatt att föräldrarna är tydliga med sina förväntningar. Detta verkar vara viktigare än alla andra omständigheter när det gäller att begränsa tonåringars drickande.

Jaha, vad är en nära relation då? Det är ju inte som att sitta med en liten kramig femåring i knät och läsa Bamse. Man får försöka ta sig an relationen på ungdomarnas villkor. Det handlar mer om att diskutera och lyssna.

Alla har vi varit där. Det är faktiskt ungefär samma sak att vara tonåring nu som när du var det.

Det kan kännas som om tonåringar glider ifrån en, men det gör de egentligen inte. Föräldrar är precis lika nödvändiga som tidigare. Däremot tycker nästan alla vuxna att det blir lite annorlunda att vara förälder när barnen är ungefär 12–13 år. Känn dig inte otillräcklig! Man har olika utrymme som förälder och det enda du kan göra är att utnyttja de möjligheter som finns i din egen familj. Här kommer i alla fall några tips på hur du kan tänka och göra.

Klicka här för att läsa hela Tonårsparlören