Tonårsparlören
HUR PRATAR MAN OM ALKOHOL?

Att det är bra att prata med sina barn vet varenda människa. Men ibland kan det vara lättare sagt än gjort.

Tonåringar är förstås helt olika varandra.
Vissa är det lätt att prata med. Somliga muttrar bara ohörbart och stänger in sig på sitt rum.

Föräldrar är förresten inte heller några exakta kopior.

Men vi kan ändå inte bortse från det samband som är tydligast av alla när det gäller tonåringar och alkohol.

Det sambandet gäller alla familjer, oavsett var man kommer ifrån eller hur mycket pengar man har: Barn som har en nära relation till sina föräldrar klarar sig bäst, förutsatt att föräldrarna är tydliga med sina förväntningar.

Detta verkar vara viktigare än alla andra omständigheter när det gäller att begränsa tonåringars drickande.

Jaha, vad är en nära relation då? Det är ju inte som att sitta med en liten kramig femåring i knät och läsa Bamse.

Man får försöka ta sig an relationen
på ungdomarnas villkor. Det handlar mer om att diskutera och lyssna.

Alla har vi varit där. Det är faktiskt ungefär samma sak att vara tonåring nu som när du var det.

Det kan kännas som om tonåringar glider ifrån en, men det gör de egentligen inte. Föräldrar är precis lika nödvändiga som tidigare. Däremot tycker nästan alla vuxna att det blir lite annorlunda att vara förälder när barnen
är ungefär 12–13 år.

Känn dig inte otillräcklig!

Man har olika utrymme som förälder och det enda du kan göra är att utnyttja de möjligheter som finns i din egen familj.

Här kommer i alla fall några tips på hur du kan tänka och göra.

FÖRKLARA VARFÖR DU ÄR OROLIG.
Att bara förbjuda saker och säga åt barn vad de inte får göra är ingen eff ektiv metod. Det är viktigt att du samtidigt förklarar varför du är orolig, hur det känns att vara förälder och vad du är rädd ska hända. Om man är i tonåren (och annars också) mår man bra av att få höra att någon bryr sig om en, tänker på en och oroar sig för att man ska råka illa ut.

Däremot är det förstås viktigt att ditt barn får veta att det fi nns gränser – och var gränserna går.

UNDVIK ATT FÖRHÖRA – OM DET GÅR.
D
et bästa är förstås om ditt barn kommer och berättar av sig själv. Det är då du får höra de verkligt intressanta och viktiga sakerna. Det finns säkert tillfällen då du känner dig tvungen att få veta. Men på det stora hela är förhöret rätt ineffektivt, för om man frågar om alkohol och droger på ett anklagande sätt är det stor risk att man får undvikande eller osanna svar.

UPPMUNTRA TILL ATT VÅGA BERÄTTA VAD SOM HELST.
Säg att du tycker om din son eller dotter oavsett vad som händer.

Det kan låta som en självklarhet, men är något av det svåraste med att vara tonårsförälder: Å ena sidan är man orolig för vad som pågår och vill absolut inte höra talas om att det fi nns spritfester i en 14-årings liv.

Å andra sidan vill man förmodligen veta vad som händer. I så fall måste man faktiskt vara beredd på att hantera även den smutsigaste av sanningar. Barn måste känna att det går att vara ärlig utan att ens föräldrar blir helt hysteriska.

OM DU FÅR HÖRA DET DU INTE VILL HÖRA:
Försök kämpa emot eventuella impulser att börja skrika eller få panik.

Sätt dig ner med ditt barn och berätta hur orolig du blir. Om du till exempel har fått höra att din 15-åring tänker bli full samma kväll, kan du säga att du inte kan acceptera det. Det spelar ingen roll att »alla andra dricker«.

Du är förälder och får faktiskt bestämma vad som gäller i just din familj. Det kan vara så att din tonåring testar dig. Han eller hon har kanske inte alls tänkt bli full, men vill veta var gränsen går.
Då är det en fördel om du kan ge intryck av att du är lugn, säker och bestämd. Ibland går det inte, och då får du väl skrika en stund eller gråta en skvätt. Det visar trots allt att du bryr dig.

DISKUTERA ALLT MÖJLIGT I VARDAGEN.
Passa på att höra efter hur det har varit i skolan eller vad ditt barn tycker i en viss fråga eller hur kompisarna mår eller vad som helst. Detta är grunden för vad som menas med en »nära relation«. Om man har för vana att diskutera olika saker blir det naturligare att fråga om alkohol och droger också, på samma intresserade sätt.

 Klicka här för läsa hela Tonårsparlören