Grundkurs för dig som gillar att bli full
Det här har vi inte skrivit för att
du ska sluta dricka alkohol. Vi
vet att du, liksom många andra,
har upplevt många roliga stunder
tillsammans med alkohol. Du
är väl som folk är mest: Du vill
gärna dricka alkohol. Men du vill
ogärna få alkoholproblem.

Vi intalar oss nog alla att alkoholism drabbar andra människor. Inte starka sociala och utåtriktade personer som vi själva är. Problemet är att det inte är sant. Ingenting tyder på att det bara är ensamma, svaga eller olyckliga människor som blir alkoholister. Alkisarna man ser på parkbänkar tycks visserligen vara allt det där. Men de är ingen representativ grupp. De syns rätt väl. Men de utgör bara några få procent av landets alkoholister.

Tvärtom finns det forskning som visar att impulsiva, sociala och sensationssökande människor har lättare att trilla dit. Att alkoholister ofta har psykiska problem är bevisat. Men alkoholproblemen har oftast kommit först och de psykiska problemen sen.

Nu kommer vi till något viktigt: Risken att drabbas av alkoholproblem är INDIVIDUELL. Det är som med fetma. Somliga går upp ett kilo av att snegla på en påse godis, andra kan äta vispgrädde med sked utan att lägga på sig ett hekto. Det är helt enkelt orättvist inrättat från första början.

Samma sak är det med alkoholproblem. Därför kan du inte jämföra dig med människor runtomkring dig. Det spelar ingen roll att någon av dina kompisar tycks dricka mer än vad du själv gör. Alla har olika förutsättningar och därför måste du ha lite koll på hur du själv ligger till.

Klicka här för att läsa folder